
Na co myslet, než začnete zavařovat
Zavařování je vlastně proces sterilace pomocí konzervace, kterou se umrtví rozkladné mikroorganismy. Pokud jsou potraviny správně zavařeny, vydrží vám dlouhá léta. Při samotném vaření pak uniká ze sklenice teplý vzduch, čímž vzniká částečné vzduchoprázdno. Po zchladnutí vnější vzduch přimáčkne víčko na gumový kroužek. Díky tomu pak víčko pevně drží na sklenici a nepustí do ní žádné látky z okolí.
Při domácím zavařování byste měli dbát na hygienu – ujistěte se, že všechny pomůcky, které pro zavařování hodláte použít, jsou zcela čisté. Sklenice i víčka musí být před samotným zavařováním dokonale umyty.
Ač vás může lákat ochutnat sladkou, lepkavou dobrotu přímo z hrnce, nikdy zavařované suroviny neochutnávejte přímo z vařečky. Vždy si na ochutnání vezměte čistou lžičku, na další ochutnávání ji pak buď omyjte, nebo si vezměte novou. Cílem je minimalizovat vnější kontaminaci.
Zavařovací techniky – od hrnce až po myčku
Způsobů, jak zavřené sklenice plné dobrot sterilizovat, je celá řada. Patří mezi ně zavařovaní v zavařovacím či klasickém hrnci, v troubě nebo i v myčce. Pojďme si jednotlivé techniky představit blíže.
1. Zavařování v zavařovacím hrnci
Bojíte se, že při zavařování uděláte chybu? Pak sáhněte po pomocníkovi, který vás nikdy nezklame – zavařovací hrnec vám celý proces výrazně usnadní, a navíc vám zaručí ten nejlepší výsledek.
Zavařovací hrnec skýtá hned několik výhod – jeho součástí je teploměr a samostatný přívod elektřiny, takže vždy přesně víte, co se uvnitř děje, zároveň se do něj vejde až čtrnáct litrových sklenic (nebo dvacet 0,3l skleniček), což vám proces zavařování značně urychlí. Do zavařovacího hrnce stačí vložit sklenice, nalít vodu a pak už jen na termostatu nastavit konstantní teplotu.
O vše ostatní se hrnec postará sám.
2. Zavařování v klasickém hrnci
Zavařovat můžete snadno i v normálním kuchyňském hrnci, který vybavíte zavařovacím teploměrem. Zde však hrozí riziko, že se sklenice při zavařování navzájem dotknou, a poté prasknou. Vyložte proto hrnec utěrkou, aby o sebe sklenice neťukaly.
Postup zavařování je vcelku jednoduchý: na dno hrnce položte starou utěrku, vyrovnejte na ni sklenice a pak zalijte teplou vodou tak, aby dosahovala do poloviny výšky sklenic. Zvolna přiveďte vodu na konstantní teplotu mezi 80–90 °C po dobu 20–30 minut. Kontrolujte, zda se vám sklenice v žádné fázi nedotýkají. Pro vytažení sklenic z vodní lázně použijte zavařovací kleště.
3. Jak na zavařování v troubě
Zavařování v troubě je způsob pro opravdové fajnšmekry a rozhodně byste se do něj neměli pouštět, pokud se zavařováním teprve začínáte – je totiž velmi těžké v troubě udržet rovnoměrnou teplotu, což se vám může krutě vymstít. Při použití této metody se neobejdete bez teploměru do trouby.
Do spodní poloviny předehřáté trouby vložte plech, na který rozestavějte naplněné a zavíčkované sklenice. Pak na plech nalijte 2–4 cm horké vody, kterou průběžně dolévejte. Opět myslete na to, že se sklenice nesmí dotýkat. Teplota i délka zavařování se odvíjí od typu trouby i suroviny, kterou zavařujete. U elektrických je doporučená teplota 95 °C, u plynových stupeň 1. U horkovzdušných trub můžete vodu vynechat a nastavit teplotu na 150 °C, po pěti minutách ji však zmírněte na 85–90 °C. Po skončení sterilizačního procesu (zhruba 20–25 minut) otočte sklenice dnem vzhůru.
4. Zavařování v myčce vám ušetří práci
Jelikož je myčka opravdu objemná, je možné v ní zavařit skutečně velké množství sklenic. Jak na zavařování v tomto kuchyňském pomocníkovi? Naplněné lahve naskládejte do myčky víčkem vzhůru a následně zapněte mycí cyklus s co nejvyšší teplotou vody (ideálně kolem 70–80 °C).
Ujistěte se, že je mezi jednotlivými sklenicemi dostatečný prostor, aby do sebe nenarážely. Do myčky při zavařování zároveň nepatří mycí kapsle, ani jiné nádobí. Po dokončení cyklu sklenice z myčky vyjměte a položte je na suchou utěrku víčkem dolů.
Chystáte se na zavařování a chybí vám potřebné pomůcky? V naší nabídce najdete veškeré potřeby pro zavařování, abyste se do této podzimní zábavy mohli pustit co nejdříve. Věříme, že vám náš rádce pomohl objasnit základní postupy této starodávné techniky konzervace potravin, a že i vy sami propadnete jejímu kouzlu. Přejeme vám hodně štěstí a spoustu zavařených dobrot!