Levný vs. kvalitní nůž
Kvalitní nůž by se vždy měl od rukojeti ke špičce postupně zužovat. Levné a méně kvalitní nože se často zužují pouze ve špičce. Laik na první pohled tento rozdíl zřejmě nepozná, stačí se ale podívat na nůž shora a hned vám bude jasné, který nůž je kvalitnější.
Obecně také platí, že čím je nůž ostřejší, tím je bezpečnější. Může to znít jako paradox, každopádně tupé nože skýtají mnohem vyšší riziko pořezání, jelikož práce s nimi je náročná a nepřesná, nůž nedělá to, co byste chtěli, musíte do krájení vložit více síly a tupý nůž vám navíc snáze sklouzne po povrchu krájené suroviny a poraní vás. Je proto zapotřebí dbát i na pravidelné broušení. Obecně platí, že čím tvrdší nůž, tím déle vydrží ostrý, ale tím náročnější je jeho broušení. To platí i naopak – měkčí nože se snáze brousí, ale vydrží o něco méně ostré.
Nože, které využijete každý den
Ve své kuchyni ani šéfkuchař nevyužije dvacet nožů, proto i vy si vystačíte s několika základními typy, které obsáhnou to nejdůležitější, co po nich vyžadujete. Každý nůž hraje v kuchyni určitou roli – je tedy dobré pořídit si sadu, která obsahuje vše, co potřebujete. Při výběru sáhněte po nožích s ergonomickou rukojetí a s čepelemi z nerezové oceli.
V kuchyni se nejčastěji setkáte se třemi základními typy nožů – s malým nožíkem pro krájení drobnějšího ovoce a zeleniny, se zoubkovaným nožem na chleba a s velkým nožem na maso a větší suroviny, který se výborně hodí i na sekání bylinek.
Při výběru neopomeňte také vhodný dřevěný nebo magnetický stojan či praktické pouzdro, abyste mohli v případě potřeby nože pohodlně přenášet kamkoliv potřebujete. Samozřejmostí je pak brousek a vhodné prkénko (ideálně si pořiďte dvě – univerzální dřevěné a plastové na syrové maso a ryby).
Správná péče o nože
Nože potřebují pravidelnou péči, aby vám dlouho vydržely a příprava jídla s nimi byla radost. Obecně platí, že byste měli všechny suroviny krájet na relativně měkkém povrchu jako je dřevo nebo plast – vyhnout byste se naopak měli tvrdým materiálům – kamenu, sklu či kovu, které nože nadměrně tupí.
Nože vždy umývejte v ruce běžným čisticím prostředkem a vodou, nikdy je ale nedávejte do myčky, kde se nože tupí a nenávratně poškozují. Toto platí dvojnásob pro nože s dřevěnou rukojetí, jelikož dřevo do myčky vůbec nepatří.
I ty nejkvalitnější nože se díky používání opotřebují. Aby vám nůž vydržel dlouho ostrý, je nutné jeho čepel pravidelně udržovat pomocí ocílky a při otupení použít brousek, který je dobré před použitím lehce navlhčit – nůž se tak bude snáz brousit a vy brzy budete znovu mít nůž ostrý jako břitvu, připravený do akce.