
Jak se stalo, že se tato malá přenosná elektrická trouba stala hitem u tolika lidí, na jakém principu vůbec remoska funguje a co všechno si v ní můžete uvařit? Odpověď najdete v dnešním článku.
Remoska doma i v zahraničí
Pro dnešní mladou generaci může být remoska prakticky neznámým pojmem. Přesto si ji za téměř půl století pořídilo přes tři miliony lidí po celém světě. Remoska poprvé spatřila světlo světa v roce 1954, kdy si ji nechal patentovat Oldřich Homuta. O tři roky později ji pak začaly masově vyrábět provozy v Kostelci nad Černými lesy a okamžitě se stala senzací . Její popularita se rozšířila i za hranice Československa a velmi oblíbenou se stala například ve Velké Británii. Největší propagátorkou remosky na britských ostrovech byla Lady Milena Grenfell-Baines. Ta do Anglie odcestovala z Prahy dětským transportem Sira Nicolase Wintona těsně před vypuknutím druhé světové války.
Samotné slovo remoska pak pochází z názvu výrobce REMOS, tj. R – Radio, E – Elektro, M – Motory, OS – Opravy elektrospotřebičů. Díky jednoduchému a perfektně snadnému vaření sláva remosky neustále roste. Jediné, co musíte udělat, je zacvaknout poklop a o zbytek už se remoska postará.
Na jakém principu remoska funguje?
Remoska je v podstatě malá elektrická trouba s ohřevem shora. Její předností je, že je snadno přenosná, stačí ji pouze zapojit do elektřiny a máte hotovo. Není tedy divu, že si ji velmi oblíbili například chataři – člověk se nemusí prakticky o nic starat a zanedlouho má vynikající teplé jídlo na stole.
Nejdůležitější součástí remosky je její víko, ve kterém je zabudovaný elektrický topný odporový drát. Víko v sobě má také otvory pro úniky páry a skleněné kulaté okýnko, abyste viděli, jak se vám jídlo dělá.
Mimo jiné vyniká remoska velice jednoduchou údržbou. Na vnitřních stěnách se díky speciální úpravě neuchycuje či nepřipaluje žádné jídlo, po použití ji tedy stačí jen vytřít ubrouskem a začít s vařením nanovo.
Remoska se zkrátka hodí do každé kuchyně. A navíc si ji můžete vzít i s sebou na cesty – na chalupu nebo na cesty karavanem či dodávkou – všude vám bude věrným pomocníkem a vy tak díky ní budete mít o starost míň.
Remoska v dnešní kuchyni
I v moderní kuchyni nabízí remoska nepřeberné možnosti. Díky své variabilitě v ní připravíte výborné polévky, slané i sladké hlavní chody a dokonce i dezerty. Uvaříte v ní všechny druhy masa, ryb i příloh. Připravte si v ní třeba vynikající pečené kuře, křehké domácí bulky na hamburgery nebo poctivé Honzovy buchty. Remoska vám zkrátka dává zcela volné pole působnosti. Stačí zapojit fantazii a vytvořit skvělé pokrmy téměř bez práce.
Remoska jde navíc aktivně s dobou – na trhu jsou nově k dostání různé nové produkty od výrobce REMOS, jako je například horkovzdušná fritéza, která vám umožní připravit rychlé, chutné a zdravé pokrmy pro celou rodinu. Remoska je jednoduše fenomén, který nestárne. Objevte i vy její kouzlo.